Onze nieuwe voorzitter aan het woord!

 

Het is jullie vast niet ontgaan, DOS heeft een nieuwe voorzitter! De meeste mensen zullen hem al wel kennen, want hij is geen onbekend gezicht bij DOS. Hij korfbalt er zelf al jaren en zit ook in een aantal commissies. Toch leek het ons leuk om hem wat vragen te stellen. Want wat doet Dirk Jan in zijn vrije tijd? En hoezo wilde hij eigenlijk voorzitter worden van DOS? Wij zijn benieuwd, lees je mee?

 

 

Hoi Dirk Jan, wat leuk dat je de uitdaging aangaat als voorzitter van DOS. Kun je iets meer over jezelf vertellen? Wat doe je bijvoorbeeld voor werk, en heb je hobby’s?

Bedankt, ik heb er zin in! Mijn naam is Dirk Jan van Barneveld en ben 30 jaar oud. Inmiddels woon ik weer in Maarssen nadat ik een tijdje in Tienhoven en Utrecht heb gewoond. Ik werk in het bedrijf van mijn vader, elektrotechnisch bureau van Barneveld, als bedrijfsleider financieel & operationeel. Een erg afwisselende en leuke baan! Daarnaast korfbal ik bij DOS in mij vrije tijd, speel ik toneel bij toneelvereniging Westbroek, en heb ik de afgelopen winters met enige regelmaat op de schaatsbaan schaatslessen gevolgd. Verder ben ik de afgelopen jaren leiding geweest op een christelijk jeugdkamp en doe ik wat vrijwilligerswerk bij de kerk in Tienhoven. Al met al hoef ik mij dus niet te vervelen!

Dat klinkt inderdaad als een drukke planning, gelukkig heb je nog wel tijd om te korfballen! Hoe lang ben je eigenlijk al lid van DOS?

In 2003 zijn wij met mijn ouders van Maarssen naar Tienhoven verhuisd. Ik speelde al een aantal jaren bij OVVO, maar de verhuizing was een aanleiding om bij DOS te gaan korfballen, mede op aanraden van mijn nicht Anneke Hopman – van Vulpen. Ik kwam in de A2 terecht maar mocht al snel regelmatig invallen in de A1. In de jaren daarna heb ik in de A gespeeld tot ik voor een jaar vertrokken ben naar Amerika. Heel raar om een jaar niet te korfballen! Begin mei kwam ik terug en binnen een week stond ik alweer op het korfbalveld voor mijn eerste wedstrijd.

Na de jeugd heb ik een tijdje in de selectie gespeeld, maar toen wilde ik toch wat meer tijd overhouden voor andere dingen en ben ik gestopt met korfballen bij DOS. Erg lang hield ik dit niet vol, want halverwege het seizoen ben ik in een vriendenteam gaan spelen. Het blijft toch te leuk!

Heb je naast zelf korfballen ook teams getraind, of in commissies geholpen bij DOS?

Al in de jeugd ben ik begonnen met het trainen van teams. Eerst de F en toen de E. Daarna heb ik een aantal jaren een C-team getraind tot het moment dat ik besloot om te stoppen met de selectie. Daarnaast heb ik een aantal jaren in de JAC gezeten en vervolgens in de JTC. Ook daar ben ik mee gestopt toen ik ben gestopt met trainen geven. Zodra ik weer ben komen korfballen ben ik door mijn eigen grote mond in de Activiteiten Commissie beland. Bij de eerste ALV-vergadering heb ik de vraag gesteld waarom er geen activiteitencommissie voor de senioren was. Er werd direct genoteerd dat Dirk Jan deze wel even op zou zetten. Daarnaast zit ik inmiddels ook alweer een aantal jaren in de sponsorcommissie.

Dat is niet niks! En vanaf nu dus ook voorzitter van DOS, waarom heb je besloten om dit te doen?

De vacature stond natuurlijk al lang open. Er is door meerdere mensen al eens gezegd dat het wel wat voor mij zou zijn, maar ik deed dat telkens af als een grapje. Het leek mij enorm veel werk. Vlak na de zomer ben ik benaderd door Cornel en daardoor ben ik er wat serieuzer na gaan denken. Nadat ik hem sprak, was voor mij vrij snel duidelijk dat ik deze uitdaging aan wil gaan! Waarom ik tot die beslissing heb genomen vind ik moeilijk te zeggen. Ik heb een sterk gevoel en de behoefte om de vereniging verder te brengen, en stappen te maken. DOS heeft mij veel gegeven en dat wil ik graag teruggeven.

Daar zijn we heel blij mee. Wat is volgens jou het verschil tussen DOS en andere sportclubs?

DOS is voor mij een grote familie. Jong en oud loopt door elkaar, soms meerdere generaties. Er wordt naar elkaar omgekeken en met elkaar meegeleefd in mooie en moeilijke tijden. Daarnaast bewonder ik het dat wij als verenging zowel de sportieve als de “gezellige” ambitie hoog hebben staan. Dit is een uitdaging omdat het een soms het andere overschaduwd. Ik denk dat het bijzonder is dat wij als vereniging zo goed op sportief vlak presteren, maar ook zeker oog hebben voor alles om het sportieve aspect heen.

Heb je zelf nog een doel of visie voor DOS? Is er iets wat je wilt bereiken of veranderen?

Ik wil graag voortborduren op wat er staat. Er is een breed gedragen visie voor 2020, maar daarna zal de visie worden bijgesteld. Persoonlijk vind ik het een uitdaging om de betrokkenheid van de niet korfballers binnen de vereniging te vergroten. Denk hierbij aan ouders van jeugdspelers of dorpsgenoten. DOS wordt dan meer dan alleen een korfbalvereniging maar ook een plek om op een zonnige zaterdagmiddag een biertje te komen drinken in ons clubhuis.

Daarnaast wil ik me inzetten om ons netwerk van vrijwilligers te vergroten. Wij hebben al heel veel vrijwilligers binnen de vereniging maar het gevaar is dat een kleine groep heel veel taken op zich neemt. Ik wil graag onderzoeken of we dit nog beter kunnen verdelen. Vele handen maken licht werk!